Maak je huis winterklaar: Energie besparen door afstellen cv-ketel

Het wordt kouder, en dus gaat de verwarming aan. Maar pas op: voorkom dat je onnodig veel stookt!

Er zijn een paar simpele aanpassingen waardoor je kunt besparen op stookkosten. Één daarvan is je cv-ketel beter afstellen. Een vrij makkelijke klus die toch mooi wat energie bespaart. En misschien nog wel belangrijker: het zorgt voor meer comfort in huis.

1. Zet je cv-ketel op eco-stand in plaats van comfort-stand

Een cv-ketel moet worden afgesteld. De installateur doet dit tijdens de plaatsing, en zet hem vaak op de comfort-stand. De comfort-stand betekent dat de warmtewisselaar 24/7 warm wordt gehouden. Je zou het kunnen vergelijken met alle lampen op ieder moment aan hebben staan, zodat je nooit een donkere kamer in hoeft te lopen. Maar je voelt hem al aankomen: dit kost onnodig veel energie.

Je cv-ketel heeft naast de comfort-stand ook een eco-stand. De warmtewisselaar wordt in de eco-stand niet continue warm gehouden. Het gas springt alleen aan als er vraag is naar warm water. Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat de eco-stand er langer over doet om water warm te maken.

Welk effect heeft de eco-stand op jouw wooncomfort? Je zal in de ochtend iets langer moeten wachten om je water warm te krijgen, maar je bespaart er een hoop energie mee!

Bij nieuwere ketels is de derde optie de slimme stand. Deze stand houdt rekening met je ritme en houdt de warmtewisselaar warm wanneer jij vaak warm water gebruikt. Met een slimme stand van de cv-ketel heb je comfort én energiebesparing.

2. Laat de pomp van de cv-ketel langzamer draaien

De pomp in de cv-ketel zorgt ervoor dat het warme water terecht komt in het vertrek dat jij wilt opwarmen. Hoe sneller de pomp werkt, hoe sneller het water zich door de verwarmingsbuizen verplaatst. Het water heeft daardoor minder tijd om warmte af te geven.

De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.

Wat oudere ketels zonder modulerende pomp hebben vaak een behuizing. Om bij de pomp te komen dien je de behuizing te verwijderen. Op de pomp zit vaak een kleine draaischakelaar. Als de pomp drie standen heeft en nu op stand 3 staat kun je de schakelaar ook op 2 zetten zonder dat je verschil zult merken in comfort of pomp kwaliteit. Lager zou ook kunnen, al kan dit gevolgen geven voor de temperatuur. Je kunt dit natuurlijk testen: wanneer je niet de warmte krijgt die je wilt kan je makkelijk de pomp weer versnellen.

Kan je de instelling niet vinden? Pak dan even de gebruiksaanwijzing erbij om te kijken of de pompsnelheid instelbaar is op jouw cv-ketel.

event_note April 22, 2021

account_box Hans Vanaken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *