Wat is de spouwmuur en wat doet spouwmuurisolatie?

De spouwmuur wel of niet (na-)isoleren? Als het kan; altijd doen! Spouwmuurisolatie is de meest rendabele vorm van isolatie. Je verdient de investering meestal binnen 3 jaar terug en het kost nog geen dag om de spouwmuur te isoleren. Wat moet je nog meer weten over spouwmuurisolatie?

Ten eerste: wat is een spouw?

Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit 2  delen bestaat. De spouw staat voor de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Een groot deel van de Nederlandse woningen van na 1920 is op deze manier gebouwd: twee muren en daartussen een spouw.

Wat is de functie van een spouwmuur?

De spouw zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan in de muren. Voordat spouwmuren bestonden, ving de buitenste muur alle regen op en hield dit vast. Het water drong door in de muur en er konden vochtproblemen en schimmel aan de binnenkant ontstaan.

De spouw zorgt ervoor dat dit water kan verdampen. Door ventilatie in de lege ruimte krijgt de buitenmuur de kans om op te drogen zonder dat de binnenste muur nat wordt. Een typisch kenmerk van een woning met een spouw zijn dan ook kleine ventilatiegaten onder in de buitenmuur. Dit heet stootvoegen.

Een spouwmuur is beter in staat om de warmte in huis binnen te houden dan een enkelsteens muur. Echter, wanneer er geen isolatiemateriaal in de spouw is aangebracht, zorgen de luchtstromingen ervoor dat de spouw koel blijft. Dit betekent dan ook dat de binnenmuur koude afgeeft aan de binnenkant van de woning. Dit heeft tot gevolg dat het binnen sneller koud wordt én dat er koude lucht gaat stromen wat aanvoelt als tocht.

Een niet-geïsoleerde muur kan in het ergste geval tot wel 40% warmteverlies leiden (in het geval van een vrijstaande woning met vier blootgestelde muren).

Een spouwmuur biedt naast bescherming tegen vochtproblemen dus ook de mogelijkheid om beter te isoleren. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat door de muur én dempt geluid van buitenaf.

Maar als de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal, krijg je dan niet juist vochtproblemen? Dat zou je misschien denken, maar door allerlei technieken zijn isolatiematerialen tegenwoordig helemaal waterafstotend, waardoor het water op de buitenmuur nog steeds kan verdampen.

event_note February 22, 2021

account_box Hans Vanaken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *