Hoe goed geïsoleerd is Nederland?

Er valt veel winst te halen uit het goed isoleren van Nederlandse woningen: isolatie van het dak, vloer, muren en glas. Met als gevolg het verminderen van het gasverbruik. Maar hoe staan we er voor? Hoe goed geïsoleerd zijn de woningen in Nederland? En hoe weet je of jouw woning geïsoleerd is?

Wat zijn de klimaatdoelen?

Om de CO2-uitstoot terug te dringen met 25% moet er nog veel gebeuren. Het isoleren van woningen draagt daaraan bij. Uit slecht geïsoleerde woningen ontsnapt veel warmte. Als je  minder hoeft te stoken door goede isolatie, verbruik je minder aardgas en daarmee bespaar je CO2. Het is dus belangrijk dat alle Nederlandse woningen worden geïsoleerd. Bijkomstig voordeel: je wint er ook veel comfort mee!

Hoe dicht zijn we bij de doelstellingen in Nederland?

De isolatie van huizen uit 1945 en 1975 is vaak slecht uitgevoerd. Zo is 3 van de 4 Nederlandse nog slecht geïsoleerd. Toch geeft 60% van de woningeigenaren aan, (grote) interesse te hebben in duurzaam wonen. Daarvan zou 38% meer willen weten over hoe hun woning verduurzaamd kan worden.

Hoe kunnen we daar met isolatie iets aan veranderen?

De beste en meest effectieve isolatiemaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR+++ glas. Deze 4 soorten isolatie leveren over het algemeen het beste resultaat in verhouding tot de investering.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat, namelijk een buiten- en een binnenmuur. De spouw is de ruimte tussen deze muren. De meeste Nederlandse woningen van na 1925 zijn gebouwd met een spouwmuur. Door deze ruimte te isoleren, trek je je woning als het ware een warme jas aan. Spouwmuur is een relatief goedkope manier van isoleren. Lees meer over de kosten van spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

Zonder dakisolatie gaat 25% tot 30% van de warmte verloren via het dak. Dat is best een hoop. Je kunt isolatieplaten langs de binnenzijde aanbrengen. Bij een plat dak gaan de isolatieplaten aan de buitenzijde met daaroverheen dakbedekking. Dakisolatie verhoogt het comfort aanzienlijk. Lees meer over de voordelen van dakisolatie.

Vloerisolatie

Veel Nederlandse woningen zijn gebouwd met een kruipruimte. In een niet-geïsoleerde kruipruimte (of liever: de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte) kunnen koude-stromen en optrekkend vocht voor problemen zorgen. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte naar de kruipruimte, waardoor je minder hoeft te stoken. Ook zorgt het voor grote verhoging van het wooncomfort. De vloer wordt tot wel 3 graden warmer.

event_note January 22, 2021

account_box Hans Vanaken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *